četvrtak, 25. siječnja 2018.

Bljuckanje

Iako sam već o ovoj temi pisala u sklopu članka Beba alergična na proteine kravljeg mlijeka i koja bljucka odlučila sam da bljuckanje zaslužuje svoj post jer je puno mama počelo bljuckanje povezivati s alergijom na mlijeko, a to zapravo nije tako jer bebe koje bluckaju najčešće nisu alergične na kravlje mlijeko, a bebe koje su alergične uz ostale simptome bljuckaju. Da ne duljim...


Bljuckanje je pojava kada beba nakon hranjenja (a i satima nakon) više puta naglo izbacuje zrak i tekućinu kroz usta. Da jasno naznačim, bljuckanje jednom u tjedan dana nije ono kojim se bavi ovaj tekst nego ovdje se govori o dijagnosticiranom bljuckanju od strane liječnika gastroenterologa kada beba nakon svakog obroka bljucne i do 10 puta, u težim slučajevima i sve što je popila.
  • javlja se zato jer beba proguta previše zraka i zato jer beba ima nerazvijen probavni sustav posebno mišić koji spaja jednjak sa želucem (taj mišić nije jak kao kod odraslih osoba pa se otvara i kad ne bi trebalo)
  • bljuckanje se javlja podjednako kod beba koje se hrane majčinim mlijekom ili na bočicu
  • češće se javlja kod prerano rođene djece i kod djece koja jedu brzo i halapljivo
  • razlikuje se od povraćanja jer se događa nakon hranjenja i vezano je uz hranjenje, dok je povraćanje obično vezano uz još neki simptom - temperaturu, malaksalost
  • sadržaj bljuckanja je kao na priloženoj slici (više voda nego mlijeko)

Izvor


Što možete učiniti ako imate bebu koja bljucka?

  • ako možete odabrati adaptirano mlijeko, odaberite ono s oznakom AR (anti regurgitacija)
  • na tržištu postoje Dr. Browns bočice koje se razlikuju od ostalih što imaju kao neku slamčicu koja osigurava da u bebu ne uđe ništa zraka

  • svakako svoj problem iznesite pedijatru i s njime se posavjetujte jer bljuckanje može dovesti do toga da beba ne napreduje na težini, ali može biti i simptom alergije na kravlje mlijeko
  • bebu treba hraniti češće i u manjim količinama
  • hranite je u čim više povišenom položaju (što bude starija neka taj položaj više sliči sjedenju nego ležanju)
  • za vrijeme hranjenja neka podrigne najmanje jednom na pola popijene bočice i na kraju, a ako može i više puta




  • nakon hranjenja bebu treba pustiti da odleži nakon hranjenja najmanje sat i pol vremena (za to vrijeme nemojte ju niti presvlačiti ako se smoči, niti ako se ukaka)
  • ako je nemirna i nešto starija može pomoći da je dvadeset minuta nakon hranjenja držite u povišenom položaju kao kod hranjenja (ili na ramenu) da se hrana slegne
  • bebu stavljate da leži/spava na boku
  • ispod glave stavite joj nekoliko puta presavijenu tetra pelenu da upije ono što zbljucka, s vremenom beba će tetra pelenu micati pa umjesto nje možete staviti staru jastučnicu koju ćete staviti od ruba do ruba madraca jer je lakše mijenjati jastučnicu svaki put kada se izbljucka nego cijelu plahtu. 
  • bilo bi dobro imati barem dva jastuka za nošenje bebe (ako je beba rođena zimi i držite ju u njemu) kao i dva popluna s dvije navlake da imate čime pokriti odnosno u čemu držati bebu dok se jedan pere
  • prostor između podnice krevetića i madraca ispunite dekama ili jastucima tako da madrac bude nakošen
  • kupite čim više majica za presvlačenje, ako je zima i odjeća se sporije suši kupite cca 8 majica iste veličine jer ćete vjerojatno bebu morati presvlačiti svaki put kad joj promijenite pelenu, ako ne i češće jer se može izbljucati i dok je presvlačite (isto vrijedi i za bodije jer majica zna premočiti pa morate i njega mijenjati, iako daleko manje)
  • izbjegavajte da beba nosi jednodijelna odijelca (kombinezone/tutice) jer ćete onda zbog izbljuckanog gornjeg dijela morati prati cijelo odijelce
  • kupujte majice ili gornje dijelove koji se kopčaju, odnosno koji se ne oblače preko glave jer to prouzrokuje dodatne turbulencije ionako osjetljivog probavnog sustava
  • pazite da odjeća ili pelena u predjelu želuca nisu jako stegnute
  • kupite čim više podbradnjaka (babarina) s plastičnom podlogom jer će ona štititi odjeću, a daleko se lakše skida. Idealno bi bilo imati ih 15 komada jer će beba vjerojatno izbljuckati minimalno pola njih tijekom dana. Obavezno ih koristite tijekom hranjenja, ali i praktički stalno, osim kada beba spava. Najviše se isplate oni na dane u tjednu koji u Baby centeru koštaju 40 kn (7 kom).



  • kupite čim više tetra peleni (ili krpa) kojima ćete brisati bebu
  • gostima objasnite da imate bebu koja bljucka - da vas ne bi proglasili lošim roditeljem koji ne reagira na bebino "povraćanje" i ako žele držati bebu dajte im tetra pelenu kako se ne bi uprljali ako beba bljucne.

Uvođenjem dohrane (krute hrane tj. kašica) bljuckanje se smanjuje. To je donekle istina. Istina je da beba ne bljucka kada je hranite kašicom, a kada je hranite bočicom bljuca baš kao do sada. Zato bebama od 4. mj. života možete u bočicu dodavati žitne pahuljice(npr. Milupa (Muller) ili Hipp Reis Flocken (DM) - rižine pahuljice u obliku praška) koje će zgusnuti mlijeko. Za razliku od Rižolina i ostalih "lina" u sastavu nemaju mlijeko, ne rade se s mlijekom (nego s adaptiranim mlijekom ili vodom), organske su i nemaju dodanog šećera.

Naravno da su integralne (cjelovite) žitarice bolje, ali beba koja bljucka ima indikaciju, odnosno pahuljice joj dajete jer bljucka da bi dodatno zgusnuli adaptirano mlijeko, a ne kao dohranu (krutu hranu) iako to kasnije i može postati. Uostalom, cjelovite žitarice ne bi trebalo uvoditi prije navršenih 6 mjeseci i naravno, moraju biti usitnjene u blenderu i daju se uz dodatak voća i eventualno adaptiranog mlijeka dok se ove pahuljice mogu koristiti i bez voća, znači cilj im je zgusnuti adaptirano mlijeko jer gušću tekućinu beba ne bljucka, barem ne u tolikoj mjeri.

Moje osobno iskustvo je da s adaptiranim mlijeko AR beba bljuckala min. 2-3 puta nakon svakog obroka s time da je ležao sat i pol nakon svakog obroka, a nakon uvođenja pahuljica jednom ili nijednom nakon tog obroka, iza onih u kojima je bilo samo adaptirano mlijeko bljuckao je isto. Pahuljice smo dodavali samo u jedan obrok dnevno jer bi nakon jutarnjeg (7:00) i zadnjeg večernjega (22:00) spavao odnosno bio potpuno miran pa ne bi bljuckao dok smo žitarično-mliječnu kašicu davali za obrok prije zadnjeg večernjeg (19:00) jer bi nakon toga bio aktivan. To je je bilo u dobi oko 6 mjeseci.







Prva je kašica Feiner Griess (Reis Flocken ispadne ista jer obje imaju bijeli "prašak"),
a druga od 7 korn (prašak kao sitno ribane žitarice). Obje su s dodatkom voća.

Ako ste roditelj bebe koja bljucka imajte strpljenja i znajte da će s vremenom biti bolje. Najviše od svega budite pomoć i potpora svojoj bebi koja je u svemu ovome najvažnija. I za kraj vjerojatno pitanje koje vas najviše zanima  kada će beba prestati bljuckati? Ne postoji čaroban odgovor jer sve ovisi o tome kada će bebin probavni sustav sazrijeti. Kod nekoga prije, a kod nekoga kasnije. Moj D. je prestao puno bljuckati s navršenih 9 mjeseci, što je značilo da je tada bljucknuo jednom u tjedan dana, a i sada s vremena na vrijeme iako ima godinu dana zna se dogoditi da bljuckne s time da cijelo to vrijeme i još uvijek pazimo da leži nakon bočice (ujutro min. pola sata, a navečer popije prije spavanja pa leži do jutra).

Ako znate nekoga tko ima bebu bljuckalicu slobodno joj proslijedite ovaj tekst, a ako vi imate bebu koja bljucka ili vas bilo što zanima u vezi toga slobodno mi se javiti u komentarima, kontaktu koji se nalazi pokraj ovog teksta ili na Facebooku 😊

4 komentara:

  1. Joj, ova prva slika, nagledala sam je se. Ok, sad shvaćam da su mi ondašnje reakcije bile pretjerane, ali bilo se teško ne brinuti unatoč uvjeravanju pedijatra da je to kod pojedinh beba normalno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potpuno te razumijem. Njima je najlakše reći sve je ok i normalno dok dobro napreduje, mislim i u pravu su. Ali svakodnevni život s bebom bljuckalicom je ipak priča za sebe.

      Izbriši
  2. Joj,, prolazim kroz ovo. Zadnja 4 tj je kaotično . Sad ima 7 tj.
    mislimo da mala ima refluks.od jucer je na Novalac AR-u. Nema poboljsanja. Oke. Rano za reci ista, al sad joj je na usta i nos izaslo zgrusano mlijeko i nije mogla ni disati. Uz to je prehlađena, a od poroda ima sekreta u nosu i zacepljen nos.
    Više smo ludi od brige i svega toga. .ne znam sto da radimo.
    Idemo kod svih dr. Svi kazu sveu redu. A ona nakon svakog hranjenja place, dere se, izvija u luk, stuca, kise.. svi simptomi refluksa. 😏
    Dojim ke i nakon toga ad.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Suosjecam. Zbilja se nadam da ce biti lakse sa AR formulom. Mozes svoje iskustvo podijeliti i na fb grupi u kojoj sam admin Adaptirano mlijeko - uvođenje i prehrana. Iskreno, ja sam primjenjivala sve navedene stvari (osim Dr Browns bocica za koje kazu da super pomazu, ali ja nisam znala da postoje) i AR formulu, ali sve je to pomagalo da bude bolje, ali tek kada mu je sazrio probavni sustav s 8 mj. onda se bas drasticno smanjilo.

      Izbriši

Hvala na komentaru :)