ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Izlazak bebe iz rodilišta

Nakon što ste rodile i provele neko vrijeme u rodilištu, vrijeme je za odlazak doma. U čemu iznijeti bebu iz rodilišta već sam pisala, ali ovom prilikom bih htjela reći nešto više o tome. Treba vam sljedeće:
  • autosjedalica ("jaje") - ne košara koja se dobije uz kolica niti jastuk za nošenje
  • bodi (zimi dugih rukava)
  • majčica i hlačice sa stopalicama ili jednodijelo odijelce
  • kapica
  • skafander (ako je beba rođena zimi; najčešće od pliša tzv. medo bez nogavica, kao vreća vel. 56-62 da vam potraje barem dva mjeseca)
  • 1 tetra pelena i dekica za dodatno pokrivanje


Za izlazak iz rodilišta postoje i setovi robice za bebe u kojoj su obično majčica, hlače, kapica te podbradnjak i tanke pamučne rukavice da se beba ne grebe (ne preporuča se njihovo korištenje radi razvijanja taktilnih osjetila, ali ni rezanje noktiju prvih mjesec dana zbog moguće povrede kožice ispod noktiju), a koji obično ne sadrže bodi i koje se prodaju u kartonskim kutijama i koštaju oko 150 kn. Jeftinija varijanta vam je da za izlazak iz rodilišta pripremite nešto što ste već kupili za bebu i što će nositi i kasnije. Veličina odjeće je 56. Jednokratnu pelenu ne trebate nositi svoju.



Iz svog iskustva napisati ću vam što sve trebate imati doma spremno za bebu nakon izlaska iz rodilišta. Dakle, moj D. je rođen početkom siječnja i od samog početka je hranjen na bočicu tako da ako dojite i rodile ste usred ljeta neke stvari vam naravno neće biti potrebne.

  • dobro ugrijan stan (dok presvlačite bebu sobu u kojoj boravite dodatno zagrijte grijalicom na min. 27 C i bebu svlačite postupno tako da nikada nije posve gola, osim kada je kupate)
  • jastuk za nošenje u kojeg ćete bebu staviti nakon što je izvadite iz nosiljke kako bi bila što bolje ugrijana
  • oprana i po veličini posložena odjeća za bebu (ako ste nakupovali razne odjeće za novorođenče, najčešće od vel. 50-68, u komodu ili na vama pristupačno mjesto izdvojite samo najmanju odjeću
  • paket pelena vel. 1, mast za guzu, vlažne maramice ili blazinice i posuda za vodu, rasprostrtu jednokratnu podlogu na previjalištu na komodi LINK
  • za higijenu pupka: vatirane baby štapiće, Octenisept, prašak za pupak i sterilne komprese
  • kutija mliječne formule (na tržištu postoje brojna adaptirana mlijeka:Nan, Novalac, Hipp, Bebimil, Babylove, Humana, Aptamil, Nestle)... i samo na vama je da odlučite koje želite dati svojoj bebi. U rodilištima daju Nan i Novalac. LINK
  • bočice i dude izvađene iz ambalaže, oprane i sterilizirane (u sterilizatoru ili u posudi s kipućom vodom) LINK 
  • litra prokuhane vode u posudi ili boca kupljene vode (Jana, Studena itd.) i džezva u kojoj ćete vodu podgrijati, a koja će služiti samo za podgrijavanje vode za bočicu, 
  • dublja šalica u kojoj ćete hladiti pripremljenu bočicu s mlijekom
  • Hipp prvi čaj od komorača i bočicu za čaj (u slučaju grčeva i kolika, D. ih je imao već tada) LINK
  • namješten krevetić i u njemu zarolani ručnik ili bočni jastuk (Ispod madraca stavite npr. deku ili jastuk kako bi madrac dobio nagib. Beba mora spavati na ravnom, ali pod nagibom i u bočnom položaju. Dakle, svaki put nakon hranjenja i prematanja bebu treba okrenuti na drugi bok i poduprijeti zarolanim ručnikom ili bočnim jastukom
  • mamu, svekrvu, muža ili sve navedeno barem sljedeća tri mjeseca (o tome više u nekom od sljedećih postova)




Nakon što ste došli malo k sebi i preživjeli prvu noć, potrebno je nazvati patronažnu sestru iz Doma zdravlja kojemu pripadate i dogovoriti njen posjet. Ako nemate direktan broj mobitela (jer pošto su uvijek na terenu imaju službeni  mobitel) raspitajte se još za vrijeme trudnoće od drugih mama ili jednostavno na centrali vašeg Doma zdravlja. Pošto su patronažne sestre veći dio svog radnog vremena na terenu najsigurnije je da ih zovete čim počnu raditi u 7 sati.

Patronažna sestra će vjerojatno doći već isti ili sljedeći dan, ovisno o poslu kojeg ima. Ona je zadužena da vam pomogne u prvim danima oko bebe te je stoga slobodno pitajte što god vas zanima. Prilikom prvog dolaska ona će zapisati podatke o vama i bebi, bebu izvagati i izmjeriti te mu previti pupak. Reći će vam kako dijete očistiti i kad dođe vrijeme za to pokazati kako se beba kupa. Ako imate problema s dojenjem, ali i vlastitih problema sa zdravljem ona vam također tu uskače, bilo pregledom ili savjetom da li trebate potražiti daljnju pomoć.

S njom, mamama koje poznajete ili na portalu najdoktor možete se raspitati kojeg pedijatra preporučuju. Dobro se raspitajte jer nisu svi isti (čitala sam kako neki vrijeđaju djecu npr. da imaju klempave uši) jer to je liječnik koji će se brinuti o vašem djetetu čitav niz godina. Naravno, i njega možete promijeniti kao i sve ostale, ali bolje odmah krenuti kako treba. Mi smo još u trudnoći pomno sve to istražili i odabrali tako da je moj suprug nakon što sam došla iz rodilišta otišao kod odabrane pedijatrice, provjerio prima li nove pacijente i naručio D. za prvi pregled. *Pretpostavljam da vas ne bi odbili niti da dođete bez da ste prethodno bili kod njih i naručili se, ali eto, ja smatram da je kulturnije doći i raspitati se da li primaju nove pacijente i naručiti se za pregled.

Pedijatri, barem kod nas, imaju podijeljeno radno vrijeme kada primaju zdrave, a kada bolesne pacijente. Obično prva dva sata primaju zdravu na vaganje, mjerenje i cijepljenje, a ostalo vrijeme bolesnu djecu. To je važno poštivati jer dolaskom sa zdravim djetetom u čekaonicu punu bolesne djece ugrožavate svoje dijete kao i obrnuto kad svoje bolesno dijete dovedete u vrijeme kada se primaju zdravi pacijenti. Ne bih to pisala da nisam vidjela kako se puno roditelja toga ne pridržava unatoč tome što je to istaknuto na više mjesta. Stvarno hitni slučajevi biti će, naravno primljeni u bilo koje doba.

Prvi pregled kod pedijatra je kada beba navrši mjesec dana. Naravno, ne treba biti točno u dan. Bebu se kasnije na vaganje i mjerenje (i cijepljenje) uvijek nosi oko tog datuma tijekom prve godine jer je cilj pratiti koliko je beba napredovala iz mjeseca u mjesec. Zato služe percintilne krivulje. Ukratko, na tim krivuljama pedijatar prati napredak vašeg djeteta s obzirom na težinu, duljinu i opseg glave te osim osobnog napretka na tim krivuljama prati se koliko je očekivana težina, duljina i opseg glave za njegovu dob. Nama pedijatrica svaki mjesec isprinta da i sami možemo pratiti napredak. Kasnije prilikom naručivanja prilagodite vrijeme bebinom ritmu hranjenja i spavanja.

Za prvi pregled (a i kasnije) slobodno možete pripremiti papirić s pitanjima kojih uvijek ima. Raspitajte se i da li vaš pedijatar ima mogućnost kontaktiranja e-mailom (naša ima i u nekoliko navrata ta mogućnost nam je dobro došla). Dobar pedijatar već zna otprilike što vas zanima pa će vam i sam puno toga reći. Na prvi pregled ponesite otpusno pismo iz rodilišta i zdravstvenu iskaznicu (odnosno prijavu na zdravstveno jer se sama iskaznica čeka i do 6 mj.), kao i tetra pelenu (na koju će polegnuti dijete i pregledati) te pelenu i ostali pribor za presvlačenje (zapravo cijelu torbu za bebu). Bebu je najpraktičnije držati u jajetu i izvaditi je neposredno prije pregleda u samoj ordinaciji (ulaženje s kolicima kod naših pedijatara nije dozvoljeno ni u čekaonicu ni u ordinaciju).

Na prvi pregled je poželjno da dođu oba roditelja iz više razloga. Dobro je da oba roditelja upoznaju pedijatra i steknu dojam. Zatim oko bebe je puno posla - svlačenja, presvačenja... I konačno pedijatar će vas pitati o bolestima u vašim obiteljima. Posebno naglasite ako je netko alergičan na neki lijek, ima epilepsiju ili febrilne konvulzije jer će vas onda pedijatar uputiti na specijalistički pregled kod neuropedijatra i objasniti kako se s bebom postupa u slučaju visoke temperature što će vrlo vjerojatno odgoditi cijepljenje. Pedijatar sve to bilježi u djetetov karton i to može utjecati na lijekove koje će pripisati djetetu kad bude bolesno, ali i na cijepljenje. Prilikom prvog pregleda pedijatar će propisati bebi uzimanje kapi vitamina D radi prevencija rahitisa, odnosno jačanje kostiju, a koji se uzima sve do djetetove 3 godine.

Na drugom pregledu, odnosno sa 2 mj. se bebe cijepe. (D. nije, ali to je posebna priča). Ako beba ima grčeve svakako napomenite pa će pedijatar prepisati neke kapi npr. Espumisan (protiv nadutosti) i Bio Gaiju (košta oko 100 kn) također ako beba ima soor (bijele naslage u usnoj šupljini). Prilikom davanja bilo kakvih vitamina ili lijekova pratite da li beba ima alergijsku reakciju.


Izvor: pixabay.com



U daljnjem tekstu navesti ću koje se formalnosti trebaju obaviti nakon izlaska iz rodilišta. Najprije treba nazvati matični ured i provjeriti da li je rodilište proslijedilo podatke o novorođenčetu. Ako je, tada oba roditelja u roku od 15 dana od dana rođenja djeteta moraju otići u matični ured  (pod koje spada prebivalište roditelja, ne kao prije pod koje spada rodilište) i prijaviti dijete. Tada se utvrđuje ime djeteta i potvrđuje otac djeteta (do tada se dijete vodi po majčinom prezimenu (npr. ako majka ima duplo prezime onda novorođenče uz svoje ime ima to duplo majčino prezime). U matičnom uredu dobivaju se izvod iz matice rođenih, rodni list, domovnicu i OIB za novorođenče. Sa sobom trebate ponijeti vjenčani list i osobne iskaznice oba roditelja, a bit će vam potreban i obrazac Zahtjev za izdavanje isprava iz matice rođenih i knjige državljana koji se dobiva u matičnom uredu, a morat ćete kupiti i biljege. Dok za dijete ne dobijete sve dokumente, kao njegova osobna isprava tijekom prvih mjesec dana služi otpusno pismo iz rodilišta. Tako da i njega morate dati na uvid u matičnom uredu.

Nakon matičnog ureda, ostale formalnosti može obaviti i samo jedan roditelj (otac ili majka). Novorođenče ne treba nigdje prisustvovati. Rodni list i domovnicu fotokopirajte u barem 5  primjeraka jer za sve daljnje formalnosti trebat će te po jedan primjerak.

Nakon matičnog ureda odlazite u policijsku postaju gdje za novorođenče treba napraviti prijavu prebivališta. Sa sobom trebate ponijeti rodni list djeteta ili izvod iz matice rođenih, domovnicu, osobne iskaznice oba roditelja te obrazac prijave prebivališta koji se dobiva u MUP-u ili se može skinuti s MUP-ovih web stranica.  Original dokumenata daje se na uvid, a predaje se kopija.

 Ako odmah želite djetetu napraviti osobnu iskaznicu trebat će vam još i njegova fotografija. Izrada osobne iskaznice za djecu do 5 godina stoji 60 kn (redovni postupak - čeka se 3-4 tjedna) koje možete uplatiti putem internet bankarstva (svi podaci su na MUP-ovim stranicama) ili osobno uzeti uplatnicu na MUP-ovom šalteru. Jedan roditelj podnosi zahtjev i daje izjavu da će drugi roditelj preuzeti djetetovu osobnu iskaznicu. Nakon što vam sms-om jave da je osobna iskaznica izrađena drugi roditelj dolazi po nju. Osobna iskaznica vrijedi 5 godina.

Izvor: pixabay.com


Ako je majka nezaposlena osoba, nakon rođenja djeteta mora se odjaviti sa Zavoda za zapošljavanje (potrebna vam je vaša osobna iskaznica i rodni list djeteta) i nakon toga na HZZO treba podnijeti zahtjev za ispalatu Rodiljne naknade.

U područni ured HZZO-a potrebno je podnijeti rodni list djeteta i potvrdu o prebivalištu djeteta te osobnu iskaznicu roditelja kako bi novorođenče dobilo zdravstveno osiguranje. Nakon prijave dobiva se potvrda zdravstveno osigurane osobe, odnosno privremena zdravstvena iskaznica za dijete, dok se ne dobije prava za 6 mjeseci.

Na HZZO podnosi se i zahtjev za isplatu jednokratne pomoći za opremu novorođenčeta. Uz zahtjev potrebno je priložiti kopije djetetovog izvoda iz matice rođenih i rodnog lista te presliku osobne i zdravstvene iskaznice roditelja, broj tekućeg računa, a na uvid se daje domovnica djeteta i uvjerenje o prebivalištu djeteta. Jednokratna novčana naknada iznosi oko 2.300 kuna.

Nezaposlena majka bez obzira na prethodni radni staž može se prijaviti na HZMO (potrebna vam je vaša osobna iskaznica i rodni list djeteta) jer imate pravo kao nezaposlena majka tijekom prve godine djetetova života na radni staž. Na HZMO također podnosite zahtjev za ostvarivanjem prava na doplatak za dijete. Potrebni su vam fotokopija rodnog lista djeteta, fotokopija osbne iskaznice oba roditelja, fotokopija vjenčanog lista i broj tekućeg računa. Ako već dobivate dječji doplatak potrebno je donijeti samo fotokopiju rodnog lista novorođenčeta i ispuniti zahtjev. Najvažnije je da vam primanja u obitelji po članu ne prelaze 1663 kn jer onda nemate pravo na dječji doplatak. Zahtjev se može predati bilo kada (ne samo u 2. mj.) i gledaju se primanja za prethodnu godinu. Rješenje se čeka nekoliko mjeseci, ali se onda dobije isplata za sve mjesece koje ste čekali. *Za dječji dohodak nemam osobnog iskustva tako da je to sve što sam saznala od drugih roditelja.

Na kraju odlazite u svoju općinu/gradsku upravu gdje tražite naknadu za novorođenčad (ona nije zakonski obavezna, ali je većina općina/Gradova isplaćuje i ovisi o njihovom proračunu. Može biti od nekoliko stotina kuna pa sve do nekoliko desetaka tisuća kuna i ponegdje visina splaćene naknade ovisi da li vam je to prvo, drugo, treće... dijete).
Jedan od zaposlenih roditelja treba u poreznoj upravi upisati dijete na svoju poreznu karticu radi ostvarivanja prava na poreznu olakšicu. Time uvećava svoj osobni odbitak, odnosno neoporezivi dio dohotka.

Tekst je napisan na temelju osobnog iskustva početkom 2017. godine tako da nemam iskustava s procedurom za zaposlene majke što se tiče odlaska na porodiljni i rodiljne naknade (po novom je prvih 6 mjeseci jedno, a drugih drugo... ali zbilja nisam upućena) i nemojte mi zamjeriti ako sam nešto napisala što se u međuvremenu promijenilo ili je drugačije na području gdje živite .

Kako je sve to izgledalo kod Gorgeous on a budget pročitajte ovdje LINK 

Nadam se da će vam moje iskustvo i savjeti pomoći. Ako želite nešto dodati, imate neki savjet ili svježije podatke ili ste zaposlena mama na porodiljnom slobodno se javite u komentare  😉 

Sve fotografije koje nisu moje preuzete su s Googlea.

4 komentara:

  1. Je li D.-u pomagao čaj i kapi kod tih kolika? Sofi s tim nije imala većih problema pa nismo ništa koristili. Zanima me jer u Rodinoj grupi savjetnice kažu da kapi i čaj zapravo nemaju nikakvog efekta, tj. da je to sve dio razvoja probavnog sustava - samo što neke bebe s tim imaju više problema, a neke manje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hippov čaj od komorača taj za skroz male bebe, niti s dodatkom kima/kumina nisu pomogli. Zato smo i pitali pedijatricu što da napravimo pa nam je dala te kapi Espumisan na recept i Bio Gaiju koja ide bez recepta. Espumisan se daje bebi neposredno prije obroka nakon kojeg ima najveće grčeve, nama je to bilo oko 19 sati pa od njih nije mogao zaspati sve do 22-23 sata, i uzima se pet dana dok ne počne djelovati Bio Gaia, a nju se uzima dok se ne potroši bočica. Nisam sada sigurna kada se uzima tijekom dana, ali mislim da se ne uzimaju istovremeno, prije će biti da se Bio gaia uzima ujutro, a Espumisan uvečer. Espumisan zapravo zrak u crijevima razrađuje na manje dijelove pa time nestaju grčevi. D. je nekih 10 dana patio od grčeva, čajevi mu nisu pomagali, a kada smo mu počeli davati Espumisan i Bio Gaiju, od istog dana mu je bilo bolje (manje je plakao i grčio se), a od 3 dana više nije imao uopće problema.
      Posije sam upoznala jednu mamu koja ima troje djece i sve ih je dojila do godinu, dvije (do kad su htjeli) i rekla je da nakon što je otkrila s prvim djetetom Bio Gaiju da je ovim ostalima davala preventivno od prvog dana i da uopće nisu imali grčeve.
      Meni je recimo strašno gledati bebu kako se muči i ništa ne poduzeti pod izgovorom da je to normalno i da će s vremenom nestati. Isto je bilo i s bljuckanjem. Svi su govorili ako dobro napreduje ne treba ništa poduzimati. Ja se kao roditelj ne mogu s time pomiriti i želim pokušati sve što je u mojoj moći da svom djetetu pomognem.

      Izbriši
    2. Da, jasno. Očito onda kapi nekome pomognu, nekome ne. D. se grčio i kod bljuckanja? Vidiš, Sofi nikad, samo je višak izletio van. Bome ni meni ne bi bilo svejedno da smo vidjeli da ju boli i da se muči.

      Izbriši
    3. Vjerojatno sam se krivo izrazila, nije se grčio kod bljuckanja, samo sam usporedila to kao i kod kolika s pričama da ne treba ništa poduzimati.

      Izbriši

Hvala na komentaru :)