petak, 14. srpnja 2017.

Prag #1

M. i ja odlučili smo se za 12. godišnjicu braka počastiti se jednodnevnim izletom u Prag. Dulje putovanje nije dolazilo u obzir jer ipak imamo doma 6. mj. bebu. Do Praga smo došli avionom za koji karta košta 600 kn i pošto avion slijeće u 8:30 omogućava vam da u Prag dođete svježi i da imate dosta vremena za obilazak svih najvažnijih znamenitosti, ali i povratak kući u istome danu (povratak u 21:55, ali računajte 2 sata prije oba leta da morate doći na check inn). Ako ste od onih ljudi koji vole ući u svaku građevinu, jedan dan vam sigurno neće biti dosta, a  bogme po količini turista koji čekaju u redovima, trebat će vam više od nekoliko. Mi smo navikli putovati u svom angažmanu i tempom koji nama odgovara, a on je najčešće jako brz. Sve je u prethodnoj organizaciji kod kuće - printanju ili nabavci karte grada, njenom detaljnom proučavanju, planiranju puta kojim ćemo se kretati i printanju najvažnijih informacija o znamenitostima koje planiramo vidjeti.


Dakle, ovo neće biti jedan od onih postova što vidjeti u Pragu za 5 dana, nego za 5 sati 😆

Ovo je karta koja ukratko opisuje put koji smo prešli (od Palladiuma do Wenceslas Squarea + plave točkice). Okvirno nekih 5 km u jednom smjeru. Ali neka vas to ne uplaši jer je to šetnja od znamenitosti do znamenitosti kojih je Prag prepun. Pragom teče rijeka Vltava. Preko nje postoji puno mostova, ali nama je najzanimljiviji najstariji - Karlov most koji povezuje Stari grad s drugom obalom Malom Stranom.



Pošto ćete se po Pragu puno nahodati, najbolje je da parkirate u samom centru grada. Parkirno mjesto na ulici je teško naći, a i onda morate paziti da li je mjesto označeno narančastom (max. 2 sata parkiranja, 40 CZK (11,20 kn) na sat, od 8 do 18 sati), zelenom (30 CZK (8,40 kn) na sat,  od 8 do 18 sati) ili plavom (samo za stanovnike Praga s pretplatom) oznakom. Trenutni tečaj je 1 CZK = 28 lipa. Stoga, najbolje vam je parkirati se u garaži trgovačkog centra Palladium. Palladium se nalazi na Trgu Republike (Náměstí Republiky) i na mjestu gdje se on sada nalazi 1834. Josef Josef Kajetán Tyl skladao je češku himnu Kde domov můj. Sat parkiranja košta 50 CZK (14 kn) što se plaća na automatu u gotovini krunama ili karticom.




Izlaskom iz Palladiuma dolazimo na Trg Republike (Náměstí Republiky)



Općinska zgrada (Municipal House) u kojoj je 1918. potpisana 
Čehoslovačka deklaracija nezavisnosti od Austro-Ugarske monarhije




Barutna kula (Prašna brana) je gotička kula visoka 65 m koja datira iz 11. stoljeća. Bio je to jedan od 13 ulaza u grad uklopljen u obrambene zidine oko Staroga grada. Njime se odvaja Stari grad od Novog Grada. Nalazi se na trasi nekadašnjeg 'Kraljevskog puta', kojim su kraljevi putovali na krunjenje - kroz Prašnu bránu, preko Karlovog mosta do Katedrale u Hradčanyma.Ime je dobio po tome što se u njemu čuvao barut, dok se danas u njemu nalazi mala galerija koju je moguće posjetiti za 75 CZK (21 kn).


Ispred Barutne kule na raspolaganju turistima je mnogo lokalnih vodiča
pa ako vam je potrebna pomoć svakako unajmite nekoga da vam pokaže Prag.


  Prolazeći pokraj Barutne kule ulicom Na Prikope idemo...









...prema Vjenceslavovom trgu (Václavské náměstí) koji nosi ime zaštitnika Praga.


Václavské náměstí su duge 750 metara i široke 60 metara i na njima se nalazi mnoštvo restorana,  trgovina i kafića, a poznate su kao središnje mjesto održavanja velikih proslava i prosvjeda na koje može stati više stotina tisuća ljudi!













 na čijem se kraju nalazi Narodni muzej - najstariji i najveći češki muzej.




Broj komentara: 7:

  1. Super slike kao i obično :)
    Bila sam prvi put prošle godine za Advent i grad je zbilja prekrasan. Baš bih ga voljela posjetiti ljeti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :))
      Prag je inače predivan, a mogu samo zamisliti kako čaroban mora biti u vrijeme Adventa. Inače, baš bih voljela posjetiti neku metropolu za Advent, osim našeg Zagreba. Obožavan Božićno vrijeme i sve vezano uz to :))))

      Izbriši
  2. Baš ste puno toga vidjeli u jedan dan. Nego, mene još zanima što ste ručali? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ništa posebno, u McDonaldsu s druge strane Karlova mosta. Ali je zato večera bila spešl - cevapcici u lokalnom restoranu u austrijskom gradiću Freistadt blizu granice sa Češkom :)))Pisat ću i o tome.

      Izbriši
  3. Meni se sviđa ideja, jednodnevni izlet.
    Znam da i inače putujete u svom aranžmanu, pa ovo nije bio problem. Super je ovo što ste vidjeli, taman za jedan dan.

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)