ponedjeljak, 24. travnja 2017.

Što je potrebno kupiti za novorođenče #2

Nastavak prethodnog posta. Kao što ste mogli vidjeti za razliku od ostalih popisa na internetu što ponijeti u rodilište, ja pišem što vam treba kada novorođenče donesete doma iz rodilišta jer koliko sam upoznata takav popis još ne postoji.

Moj maleni rođen s 2900 grama koristio je pelene veličine 1 (2 do 5 kg) tri tjedna, a veličinu 2 (3 do 6 kg) sljedeća četiri tjedna. Dakle, sa 7 tjedana starosti počeo je koristiti pelene veličine 3 (4 do 9 kg). Za početak računajte da ćete koristiti oko 10 pelena dnevno (manje-više). I da vam u DM-u daju malo pakiranje Pampers pelena najmanje veličine, stoga odmah nakon poroda pošaljite nekoga po njih. Ovisno kada će vas otpustiti iz rodilišta pelena veličine 1 trebale bi vam oko 150 kom. Znači, ako dobijete ono iz DM-a (22 kom), teoretski je dovoljno da kupite jedno veliko i jedno malo pakiranje pelena, naravno prije rođenja, tako da vas dočeka kod kuće.

Mala napomena: svaki proizvođač pelena ima svoju tablicu veličina pa npr. Pampers pelene 4 je su od 7-14 kg, Pampers pelene gaćice 4 (9-14 kg), a Violeta 4 (7-18 kg), odnosno 4+ (9-20 kg).  I ta oznaka do... pokazala se jako labilnom, npr. mi smo s 4 na 4+ prešli s 9,5 kg, tj. s 4 nikako nije mogao dočekati 18 kg.



Na ovom LINKU imate test pelena koji vam može pomoći koje odabrati.

Mi koristimo isključivo Violeta pelene (osim DM-ovog poklon pakiranja Pampersica na početku). Izbor na njih je pao tijekom Dana beba, djece i trudnica kada smo na njihovom štandu za kupljen jedan veliki paket (uz koji se uvijek dobije i besplatan paket vlažnih maramica) po cijeni od 75 kn dobili još manje pakiranje pelena besplatno te mnoštvo drugih poklončića. Učinilo nam se zgodnim da isprobamo neke pelene, koje su činile kvalitetnima i puno isplatljivijima od popularnih pampersica. Pošto su nam se pokazale dobrima (nikada nisu propustile)  i maleni nije na njih reagirao osipom ili sl. i uvijek su na nekoj akciji pa veliko pakiranje nikada ne platimo više od 80 kn (najisplatljivija je u Baby centru kutija s dvostrukim velikim pakiranjem pelena, ali bez vlažnih maramica za 150 kn), nismo smatrali da je potrebno eksperimentirati s drugim proizvođačima. Konzumove Lumpi pelene isto proizvodi Violeta. Inače je dobro znati, da ako se pojavi pelenski osip najprije razmislite jeste li nedavno počeli koristiti nove pelene ili vlažne maramice jer je to najčešći uzrok.



Tetra pelene ne koristimo u svrhu previjanja pa će o njima biti riječi u trećem postu.




Za njegu pelenskog područja obavezno nabavite mast za guzu. Osim što svaka ljekarna pravi svoju ove su najpopularnije:




Osim ako ne koristite blazinice i vodu za ispiranje pelenskog područja (što se svakako preporučuje), trebat će vam vlažne maramice koje se najviše isplate u velikim pakiranjima. Svakako kupujte one s oznakom sensitive, bez parabena, mirisa i svih ostali stvari. Mi kombiniramo čišćenje blazinicama i vodom i vlažnim maramicama jer zbog nedostatka prostora jednostavno nemamo uvjeta za držanje male posude za vodu u blizini mjesta gdje bebu presvlačimo (komodi). Znači ako se odlučite za ispiranje pelenskog područja vodom svakako si nabavite posudu za tu namjenu. Stoga trošimo otprilike 4 pakiranja vlažnih maramica i 5 paketa blazinica mjesečno. Koristimo ove sa slika. Blazinice su u DM-u i Mulleru po 12.90 kn, a najisplatljivije Pampers jumbo pakiranje vlažnih maramica je u DM za 50 kn ili kada budu na akciji u Mulleru za 40 kn. Još bolje su vlažne maramice na bazi vode, ali one su oko 30 kn pakiranje. Violeta vlažne maramice koje se dobiju uz Violeta pelene ne koristimo jer su se pokazale užasno iritirajućim na mojoj koži (koža mi užasno pocrveni) pa tako ih nisam ni isprobavala na bebi.





U slučaju problema s bebinom kožom dobro je imati sljedeće kreme:



Svakako je korisno kupiti i vrećice za prljave pelene jer prilikom prematanja pelena nakupi se vlažnih maramica, pokakana pelena i bolje je to sve strpati u vrećicu nego baciti na pod, a i iz koša za smeće ne šire se neugodni mirisi. Cijena im je u DM-u 15 kn i dovoljne su nam za mjesec dana korištenja. 

Na previjalište na komodi koja je hladno potrebne su podloge za presvlačenje od ugodnog materijala. Koštaju od 20 kn (Lumpi) do 50 kn (Pampers) za 10 kom, a zapravo su sve iste pa logično nemojte trošiti na skuplje kad nema svrhe. Mi smo u početku trošili trošimo 10 pakiranja mjesečno, ali s vremenom se to prorijedilo pa i od 6 mjeseci na dalje ih više niti ne koristimo jer je D. postao nemiran i jednostavno ih nismo mogli koristiti. Postoji i navlaka za podlogu koja se može prati.


Dječja pamučna vata služi u biti isto kao i blazinice, ali je nešto nježnija pa nju koristimo navlaženu u toplu vodu za brisanje lica.


Vatirani baby štapići služe za higijenu pupka i nosa.

Pošto smo beba i ja izašli iz rodilišta kad mu je bilo 9 dana pupak mu je već bio otpao pa nije nam trebalo ništa po tom pitanju, ali ako vašoj bebi nije trebat će vam: navedeni vatirani baby štapići, Octenisept, prašak za pupak i sterilne komprese.


Na tržištu postoji i Tosamin komplet za njegu pupka koji košta oko 40 kn. Praktičan set sadrži sve potrebno za odgovarajuću njegu pupka novorođenčadi:
- 20 setova Vivanet – sterilni jastučići od netkanog materijala 5 x 5 cm (2 komada)
- 5 setova Vivanet - sterilni jastučići od netkanog materijala 7,5 x 7,5 cm (2 komada)
- 3 seta sterilnih tampona od netkanog materijala (3 komada)
- 3 seta sterilnih vatiranih štapića (5 komada).

Osobno to nisam kupovala jer mi se čini nedovoljnim i nema Octenisept, ali vama je na izbor.



Za njegu nosića u ljekarni kupite fiziološku otopinu i aspirator za nos (ručni - ima ih i u dm-u za 25 kn). Ako beba bude patila od češćih prehlada i upala možete nabaviti električni aspirator (cca 300 kn) i električni aspirator na usisavač (cca 100 kn).




Svakako nabavite i toplomjer. Onaj obični digitalni za u guzu pokazao nam se bolji od infracrvenog, a ušni nismo ni kupovali jer se ne koristi za bebe do 3 mjeseca.


Ako dojite možda će vam biti potrebna izdajalica. Postoji ručna (400 kn) i električna (1200 kn). Uz to trebaju vam i posudice za spremanje mlijeka (10 kom za 140 kn).


Možete kupiti grijač bočica (300 kn), kao i sterilizatore bočica (parni električni 500 kn i  parni za mikrovalnu 250 kn). Inače, bočice možete sterilizirati i tako da bočicu rastavite na dijelove i u običnoj posudi u kojoj inače pripremate hranu kuhate 5 min nakon što zavrije.


Ako mlijeko izdajete ili ne dojite potrebne su vam bočice. Koju ćete odabrati ovisi o vama, ali najvažnije je da je sisač prilagođen dobi bebe tj. za početak 0+, odnosno da sisač raste s dobi djeteta te da je anti colic (protiv grčeva). Kupite za početak 2 bočice, jednu veću za mlijeko i manju za čaj (iako svugdje preporučuju da djetetu do 6 mjeseci nije potrebno ništa za piti, čak ni voda, uvjerila sam se u suprotno kada je naš maleni imao jake grčeve i na preporuku pedijatrice i prije toga patronažne sestre uvela Hipp čaj od komorača koji mu je jedini pomogao dok nije profunkcionirala Bio Gaia)


Osim Aventovih najpopularnije su NUK bočice i dude. Za razliku od Aventa, NUK sisači se razliku veličinom rupice S (za čaj ili vodu), M (0-6 mj. za mlijeko), L (za gustu tekućinu npr. mliječno-žitarične kašice), XL (Y prorez za hranu). Mi smo koristili NUK.



Za čišćenje bočica tu je četka za bočice (veći dio) i manji dio za sisače 😁 Iako ako koristite Novalac Allernovu AR ne postoji ništa što bi očistilo bočicu osim obične spužvice za suđe.


Adaptirano mlijeko je za većinu tabu tema jer majčino mlijeko je naravno najbolja hrana za bebu, ali se pritom zaboravlja da postoje majke koje iz određenih razloga ne mogu dojiti. Ako ste među njima svakako to je stavka koju ne smijete zaboraviti u ovome popisu. Na tržištu postoje brojna adaptirana mlijeka (Nan, Novalac, Hipp, Bebimil, Babylove, Humana, Aptamil, Nestle)... i samo na vama je da odlučite koje želite dati svojoj bebi. U rodilištima daju Nan i Novalac, a svakako možete pitati pedijatra u rodilištu za preporuku ako sami niste sigurni koje biste sami koristili. Kasnije ako se ustanovi da dijete ima problema npr. s grčevima ili bljuckanjem postoje i posebna adaptirana mlijeka i za sprečavanje tih problema. Ali pritom se ipak treba konzultirati s pedijatrom. Cijena kutije adaptiranog mlijeka kreće se od 30 kn za 300 g i od 60 kn za 600 g. U početku beba ima 7 obroka pri čemu se potroši (ovisno o proizvođaču) 60 ml prokuhane vode i 2 mjerice (2 x 4,5 g) adaptiranog mlijeka (praška) iz čega ispada da će vam kutija od 300 g biti dovoljna za oko 30 obroka, odnosno 4 dana. Naravno, kako beba raste tako se povećava i količina adaptiranog mlijeka kojeg pojede, ali se smanjuje broj obroka.



Duda varalica - najbolje dva komada, ako se slučajno jedna izgubi da ne bi bilo drame. Postoje silikonske i od lateksa. Također treba kupiti onu koja je prilagođena dobi djeteta 0 - 6 mj. Uz to vam treba kutijica za držanje dude kada negdje idete, te lančić za dudu - bilo standardni ili personalizirani.



Baby monitor - obični audio (od 200 kn) ili video (od 700 kn), sa svijetlom, light showom, digitalni, wifi... Mi ga nismo kupovali, ali ako živite u velikom stanu ili kući može biti praktičan.






Ovlaživač zraka kupili smo na preporuku pedijatrice jer je zimi zbog centralnog grijanja zrak bio dosta suh i naš D je imao poteškoća s disanjem. Imamo ovaj sa slike Gorenje H17G koji je navodno najbolji na tržištu, a najvažnije od svega riješio je D. problem s disanjem.



Kasnije kad beba malo poraste (3-4 mj.) možete eventualno nabaviti i mobil (igračka koja se stavlja na krevetić iznad djetetove glave i pomaže kod umirivanja ili uspavljivanjem bebe) i baby gym (podlogu za igranje). Mi smo ih dobili, ali maleni je tek s 4-5 mj. pokazao zanimanje za njih. Uz pomoć baby gyma naučio je hvatati loptice i okretati se s leđa na trbuh.



Sve fotografije koje nisu moje preuzete su s Googlea.

3 komentara:

  1. Joj sada kada se setim moje kupovine za dolazak bebe, taman pomislim sve sam nabavila i uvek se setim da treba još nešto :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako :))
      Šta se tu može, kada želiš joj da ima sve, odnosno da joj ništa ne fali.

      Izbriši
  2. Ovo kao da sam ja pisala. Sve to isto imam i ja od prvog do trećeg djeteta ☺️

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)