četvrtak, 20. travnja 2017.

Što je potrebno kupiti za novorođenče #1

Na tržištu postoji gomila proizvoda za bebe. Kako bi se u toj gomili lakše snašli i da ne kupite sve što vam oko vidi jer to je ipak cilj svakog trgovca odlučila sam napisati nekoliko postova na ovu temu, naravno na temelju vlastitog iskustva. Uz svaki proizvod napisat ću vlastitu opasku jer mislim da će vam ona više pomoći nego šturi popis stvari.

KRUPNE STVARI

Krevetić - mi smo naš dobili tako da ne mogu govoriti o cijenama na tržištu. Uglavnom, krevetići se kupuju u trgovinama koje prodaju dječju opremu kao što je Baby Center, Magic Baby, Ikea i slično, a ne u trgovinama namještaja (doduše veće trgovine u Zagrebu poput XXXL Lesnine i Emmezete imaju i odjel s dječjim stvarima, ali tada se na njemu nalaze i igračke, odjeća i sve ostalo, cijene su poveće pa ne preporučujem).


Krevetići imaju kotačiće radi lakšeg premještanja jer postoje velike šanse da će vam trebati da dijete bude bliže vas u nekim situacijama, npr. noću, dok ga danju možete i odmaknuti u stranu. No, to sve ovisi o vašoj želji.
Većina krevetića ima i ladicu za posteljinu. Svi krevetići imaju mogućnost spuštanja jedne bočne stranice radi lakšeg dizanja i spuštanja bebe. Poneki krevetići imaju 3 položaja visine na kojom može stajati madrac, od višeg radi lakšeg kontakta s bebom, srednjeg kojeg npr. koristimo mi do niskog za dijete kako ne bi ispalo iz krevetića kada se počinje dizati na noge.  

Za krevetić je potrebno sljedeće:
  • madrac - prilikom kupnje gledajte da je anatomski i čvrst jer imajte na umu da će na njemu dijete ležati praktički 24 sata i to dok mu se kralježnica razvija. Većina je 120 x 60 cm. Mi smo naš kupili u Ikei. UPDATE: Ikein madrac se pokazao lošim izborom. To se pokazalo čim nam je patronažna sestra rekla da moramo nakositi madrac, a on se presavijao na pola i izobličio (a na njemu je ležalo novorođenče od 3 kg!). I za naš krevetić 120 x 60 cm bio je preuzak. Tada smo se ipak raspitali o kvaliteti madraca i odlučili se za Hespo madrac 130x70 cm koji je bio nemjerljivo bolji te od tada koristimo isključivo njega. Ne sjećam se naziva, ali znam da je koštao oko 1000 kn, dok smo ovaj Ikein na akciji platili oko 250 kn. Stoga, svakako preporučujem da prije kupnje usporedite nekoliko brendova. Ja sam nekako pretpostavljala da je svaki dječji madrac dobar jer ne bi valjda za bebe prodavali nešto što ne valja. Ali, eto, to je naše iskustvo.
  • vodootporna zaštita za madrac koju je dobro kupiti i za kolica kako se ne bi uništila odnosno da ih ne morate prati npr. kada beba bljucne, povraća ili se pomokri preko odjeće. Naša je kao i većina posteljine kupljena u Ikei. Koliko je dobra i neophodna, toliko ljeti dijete grije i potiče na znojenje, stoga smo uvijek na nju osim plahte, stavljali tetra pelenu jer se D. užasno znojio. Kasnije smo umjesto tetra pelene stavljali poprijeko stare jastučnice jer je tetre micao i igrao se s njima, a jednostavno nije imalo smisla i po nekoliko puta na dan zbog znoja ispod glavice ili bljuvotine presvlačiti svu posteljinu.  
  • prekrivač (poplun) i navlaka za prekrivač. Kupili smo ih u Ikei. Tek kasnije kada smo kupili ogradicu za krevetić i u setu dobili poplun i navlaku istog dizajna (jer se nije mogla kupiti samo ogradica) shvatili smo da je Ikein prekrivač je drugačijih dimenzija od ostalih na našem tržištu pa je prevelik za krevetić 120x60 i isto tako zbog tih dimenzija ne odgovaraju joj navlake koje nisu kupljene u Ikei pa zbog toga svaki put kad peremo navlaku moramo mijenjati i poplun jer ga nemamo čime presvući.  Da opet kupujem poplun, ne bih kupila Ikein.
  • plahta s gumicom - koliko ćete komada kupiti ovisi o vašoj želji, ali trebalo bi najmanje dva. Ja sam kupila ovaj i ovaj. I kasnije još neke dobila, neke zabunom kupila... Ukratko, nakupilo ih se ih preko 10 pa su strateški podijeljene kod mojih i M. roditelja, tj. gdje D. ima putne krevetiće. Ovom prilikom da napomenem da smo za preko ljeta kupili (jedva ih pronašli u trgovini Magic baby) obične gornje plahte s gumicom za podvući ispod madraca, ali promašena kupnja jer malac nikako nije htio biti pokriven njome nego u (ljetnoj) vreći za spavanje.
  • platnena ogradica za krevetić omogućava da je krevetić zatvoren s dvije odnosno tri strane (u obliku slova L ili U) i na taj način beba je zaštićena od hladnoće, ali i udaraca kada malo poraste. Konkretne ogradice koju smo mi kupili nema, ali je kupljena u Baby centru, a proizvođač je Mali anđeo butik.
  • jastuk za nošenje - dok je beba sasvim malena kako bi bila bolje zaštićena od hladnoće jer prekrivač je prevelik i previše prostora daje zraku da rashladi bebu
  • vreća za spavanje - nakon što više ne stane u jastuk za nošenje, služi isto tako za veću zaštitu od hladnoće. Postoje u ljetnoj i zimskoj varijanti, s rukavima i bez.


*** običan jastuk nije potreban, odnosno preporučljiv sve do djetetove druge, odnosno treće godine iako se dobije u većini kompleta posteljine kao i jastučnica pa ga možete spremiti na neko vrijeme. Najbolje je da beba spava na ravnom, ali možete kupiti antirefluks (kosi) jastuk koji pomaže i kod lakšeg disanja, kao i jastuk za bočno spavanje.



Beba mora spavati na ravnom, ali pod nagibom i u bočnom položaju. Dakle, svaki put nakon hranjenja i prematanja bebu treba okrenuti na drugi bok. Ako iz nekog razloga ne želite kupovati ove jastuke, ispod madraca stavite npr. deku ili jastuk kako bi madrac dobio nagib, a umjesto bočnog jastuka zarolajte veliki ručnik.

  • komoda s kadicom za previjanje i čuvanje stvari (odjeće, dječjih potrepština...). Ovo na slici je naša iz Adaxa. Naravno, stvari možete čuvati i ormaru, a ovaj jastuk za previjanje možete i zasebno kupiti tj. bez komode. Kadicu iz ove komode smo koristili prva tri mjeseca nakon čega je postala premala. Komodu za previjanje i držanje stvari koristimo i dalje (sada nam je 11 mj.) i zapravo ne mogu zamisliti život bez nje. Svakako najbolje ulaganje.



  • kolica 3 u 1 sastoje se od konstrukcije, osnovnog dijela tzv. sportskog kojeg dijete koristi od 6 mjeseci na dalje i ima položaje od sjedećeg do ležećeg, košare u kojima provodi prve mjesece i autosjedalice tzv. jajeta. Većina ima i torbu koja kada se rastvori može služiti kao podloga za previjanje. Ova na slici su naša i kupljena su u Baby centru. Kod kupovine važno je da se lako sklapaju, da su čvrsta te da su čim lakša pogotovo ako živite u zgradi bez lifta i budete ih morali nositi nekoliko katova.

  • dekica za kolica




  • ležaljka za bebu (viper)  Mi je nismo kupovali jer smo bebu radije držali na ravnoj podlozi - u krevetiću ili preko dana u košari kolica. Kao zamjena za ležaljku može se koristiti i jaje (autosjedalica), ali naš D. je jako bljuckao kada je bio u njoj pa smo je koristili isključivo za vožnju (u autu) i kasnije na kolicima (tada je bio veći i nije mu smetalo). Ležaljke za bebe postoje u više varijanti - od običnih, do onih s lukom s igračkama do onih koje ljuljaju bebu. Ako je već imate može poslužiti na početku dohrane za hranjenje.

  • nosiljka - nismo je kupovali jer nismo prakticirali nošenje bebe. Dapače, dobili smo je na poklon pa smo je proslijedili jer nam nije trebala. Postoje razne vrste, ali pošto je nismo koristili nisam u njih uopće upućena pa bolje niti da ne pišem o nečemu što ne znam. Link na kojem možete saznati više o nosiljkama. 


  • hranilica ima u više dizajna i oblika. Postoje jednostavne - u jednom položaju ili one koje imaju više položaja i pladnjeva te se mogu pretvarati i u sjedalicu (stolicu) za veće dijete. Postoje samostojeće i one koje se fiksiraju uz na stol ili stolicu. Mi smo se odlučili za ovu sa slike iz Baby centra. Naravno, nije ju potrebno odmah kupiti nego tek kada se krene s dohranom (za početak beba može biti u jajetu ili u ležaljci za bebe). Jako sam zadovoljna ovom hranilicom i svakome bih je preporučila. Više o hranilicama namjeravam pisati u postu o dohrani.




  • Vrtić (ogradica) za bebe predviđena je za bebe od 5 do 24 mjeseca. Odnosno otkada se beba počinje sve više okretati i nije ju moguće držati na krevetu, kauču ili ležaljci. Ja sam naivno vjerovala da će D. u njoj boraviti puno vremena i kupila najveću i najčvršću na tržištu kako bi bio siguran i imao puno prostora za igru. Konkretnu ovu sa slike. On je u ogradici bio kad je imao šest i sedam mjeseci, a nakon toga nije htio u nju jer je krenuo puzati i istraživati, a ogradica ga je sputavala. Stoga, da ponovno kupujem, kupila bih najobičniju malu ogradicu. Ali opet, nisu sva djeca ista pa neko dijete može u njoj provesti puno vremena pa se onda skuplja investicija i isplati. Svakako ju je dobro imati dok je dijete dovoljno veliko da ga ne možemo ostaviti samoga bez nadzora, a da ipak možemo barem na kratko nešto obaviti. D. jednom kada je propuzao nije htio biti u ogradici ni na kratko tako da smo je doslovno koristili samo dva mjeseca.






Sve fotografije preuzete su s Googlea.

4 komentara:

  1. Mi smo zbog bljuckanja jedno vrijeme imali nakošen i cijeli krevetić (patronažna nam rekla da stavimo knjige ispod nogica). Ali nije baš pomoglo (jedino možda bude pametnija; spavala je na knjigama). 😀

    Ah, dok se sjetim prvih mjeseci - kako sam je ostavila da spava, tako sam je i našla; sad spava svakako - i s guzom u zraku (ne znam kak opće dođe u taj položaj, no dobro). 😂

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme, to sa knjigama. Čovjek bi svašta napravio da pomogne djetetu. Mi imamo samo nakošen madrac iako ne vidim neke koristi od toga, ali ajde kad je već patronažna rekla. D. isto bljuca i kad leži na ravnom npr. u kolicima, kad ga se drži ili kada sjedi. Nema baš neke razlike. Najviše je u tome što je on razigran pa kad skakuće onda bljuca više.

      Izbriši
  2. Moj krevetić nije uopće imao kotačiće, niti pomičnu stranu kreveta, sve je bilo pričvrščeno s vijcima s strane tvornički. A nije da je stariji model, ima sada 2-3 godine. Ali sviđaju mi se ovi noviji krevetići koji se stavljaju sa strane odmah do kreveta s strane mame, tko zna više kako ih zovu. Next ili by side - biti će takav naziv nekakv.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovisno koji ste model odabrali. Prvi put čujem za to pa sam išla izguglati. Vjerojatno je to Next2Me Bedside Crib. Zanimljivo i praktično izgleda barem dok je beba skroz mala.

      Izbriši

Hvala na komentaru :)