srijeda, 2. rujna 2015.

Rastoke

Rastoke su slikovito mlinarsko naselje smješteno na mjestu gdje se modro-zelena voda Slunjčice ulijeva u rijeku Koranu.  Rastoke se nalaze tik uz grad Slunj na cesti Zagreb - Plitvička Jezera. Od Zagreba su udaljene 100 km (oko sat i pol vožnje), a od Plitvičkih jezera 25 km. Zbog mnoštva slapova i jezera često se nazivaju Malim Plitvicama.






 Najveći broj kuća sagrađen je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, iako naselje prema zapisima datira iz 17. st. Zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota i povijesne tradicije Rastoke kao naselje su uvrštene 1962. godine pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne i povijesne baštine. 


 Kuća u kojoj su boravili prvi izletnici u Rastoke.




Tijekom Domovinskog rata Rastoke su potpuno uništene i devastirane. Obnovljene su uz pomoć Ministarstva obnove i razvitka. Danas je u Rastokama tridesetak domaćinstava, a većina se bavi iznajmljivanjem kuća i soba te ugostiteljstvom.




 Moj dojam: Zašto mi je trebalo tako dugo da dođem ovdje? 
Kako sam mogla živjeti, a da nisam vidjela ovu ljepotu?






Puno sam toga u životu vidjela, ali Rastoke jednostavno oduzimaju dah. Rastoke su predivne, ali preeedivne i nema tih riječi i slika koje mogu dočarati svu njihovu ljepotu. Ako ste u mogućnosti svakako ih posjetite.
 














2 komentara:

Hvala na komentaru :)