nedjelja, 9. kolovoza 2015.

Limski zaljev

Znate onaj uvučeni dio na karti zapadne Istre? E, pa to je Limski zaljev o kojem ću vam danas govoriti :)



Naziv mu vjerojatno potiče od riječi limes, što je latinska riječ za granicu, 
a Limski je zaljev bio granica između puljskog i porečkoj agera (danas između Rovinja i Vrsara).


 Limski zaljev se ubraja se u jedan od najljepših krajolika Istre. Dio je 35 km dugačke Limske drage koja seže gotovo do Pazina u središtu Istre. Sam zaljev je nešto duži od 10 km, a s obje njegove strane uzdižu se strme litice, ponegdje visoke i do 100 m. 


More i podmorje, kao i krajolik Limskog zaljeva, danas je prirodni rezervat pod zaštitom. 
More u Limskom zaljevu je vrlo čisto što pogoduje uzgoju riba i školjaka.

Mjesto odakle se distribuiraju školjke uzgojene u Limskom zaljevu.

Prekrasno čisto more čija se boja zahvaljujući igri svijetla i sjena okolnih zelenih litica
i neba mijenja u svim nijansama zelene i plave.


Limski zaljev moguće je obići turističkim bodovima čiji panoramski izleti često uključuju i razgledavanja Rovinja i Vrsara. M. i ja smo bili na jednom takvom izletu, ali prije deset godina tako da su sjećanja malo izblijedila i svakako bi trebali ponovno otići.




Na području Limskog kanala nalaze se Gusarska spilja i Romualdova pećina. Do Gusarske spilje se može doći isključivo brodom i mnogi izleti uključuju i njezino razgledavanje, dok se Romualdova pećina nalazi na samom ulazu u Limski zaljev na strmoj uzbrdici i do nje se može doći pješice, doduše po uskoj i strmoj stazi kroz šumu. Staza je bila prestrma za moje pojmove pa sam se odlučila ne riskirati i rashladiti nožice u moru :)


Osim po prirodnim ljepotama Limski zaljev je poznat i po tome što se ovdje 1958. godine snimao film Vikinzi s Kirkom Douglasom i Tonyjem Curtisom, kada je Limski zaljev glumio fjord (zbog čega se često, ali pogrešno naziva Lim fjord) pa se to nastojalo i komercijalno iskoristiti dok se nije urušilo vikinško naselje izgrađeno za potrebe filma.



Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru :)